Salata s lećom, avokadom i fetom

Sastojci:

  • 150 g kuhane zelene ili smeđe leće (ili 75 g suhe)
  • 1 zreli avokado (narezati na kockice)
  • 80 g feta sira (narezati ili izmrviti)
  • 10 cherry paradajza (prepoloviti)
  • 1/2 krastavca (narezati na polumjesece)
  • Šaka rukole ili matovilca
  • 2 kašike maslinovog ulja (ekstra djevičansko)
  • Sok 1/2 limuna
  • Sol i svježe mljeveni biber
  • Svježi peršun ili bosiljak (po želji)

Priprema:

  1. Skuhaj leću: Ako koristiš suhu, isperi i kuhaj u nesoljenoj vodi oko 15–20 minuta, dok ne omekša. Ocijedi i pusti da se malo ohladi.
  2. Pripremi povrće: Nareži avokado, paradajz, krastavac i feta sir. Operi rukolu ili matovilac.
  3. Pomiješaj: U velikoj zdjeli pomiješaj sve sastojke: leću, povrće, sir i zeleno povrće.
  4. Začini: Prelij maslinovim uljem i limunovim sokom. Dodaj sol, biber i po želji svježe začinsko bilje.
  5. Serviraj: Možeš poslužiti odmah ili ostaviti 10-ak minuta da se okusi prožmu.

Nutritivne prednosti:

  • Leća: izvrstan biljni izvor proteina i željeza, bogata vlaknima
  • Avokado: sadrži zdrave mononezasićene masti i kalij
  • Feta: izvor proteina i kalcija
  • Maslinovo ulje: izvor omega-9 masnih kiselina
Please follow and like us: