Domaća granola-osnovni recept

Sastojci:

  • 300 g (oko 3 šolje) zobenih pahuljica
  • 100 g sjemenki (suncokret, susam, lan, bundava – po želji)
  • 100 g orašastih plodova (bademi, orasi, lješnjaci – krupno sjeckani)
  • 2 kašike kokosovog ulja (ili drugog biljnog ulja)
  • 3 kašike meda ili javorovog sirupa ili sirupa od hurmi (po ukusu)
  • 1 kašičica cimeta
  • Prstohvat soli
  • Suho voće (grožđice, brusnice, suhe kajsije – dodaje se nakon pečenja)

Priprema:

  1. Zagrijati rernu na 160°C i obložiti pleh papirom za pečenje.
  2. U velikoj zdjeli pomiješati zobene pahuljice, sjemenke, orašaste plodove, cimet i so.
  3. U manjoj šerpici blago zagrijati kokosovo ulje i med (dok se ne rastope), pa preliti preko suhih sastojaka. Dobro promješati da se sve lijepo obloži.
  4. Rasporediti smjesu ravnomjerno na pleh.
  5. Peći 20–30 minuta, uz miješanje na svakih 10 minuta, dok ne postane zlatno-smeđa i hrskava.
  6. Ohladiti potpuno, pa umiješati suho voće po želji.
  7. Čuvati u zatvorenoj tegli ili kutiji do 2–3 sedmice.

Savjeti:

  • Umjesto meda možeš koristiti agavin sirup za vegansku varijantu.
  • Za dodatni šmek, dodaj vaniliju ili malo rendane narandžine kore.
  • Možeš ubaciti i komadiće crne čokolade – ali tek kad se granola ohladi!
Please follow and like us: