Sastojci:
- 300 g (oko 3 šolje) zobenih pahuljica
- 100 g sjemenki (suncokret, susam, lan, bundava – po želji)
- 100 g orašastih plodova (bademi, orasi, lješnjaci – krupno sjeckani)
- 2 kašike kokosovog ulja (ili drugog biljnog ulja)
- 3 kašike meda ili javorovog sirupa ili sirupa od hurmi (po ukusu)
- 1 kašičica cimeta
- Prstohvat soli
- Suho voće (grožđice, brusnice, suhe kajsije – dodaje se nakon pečenja)
Priprema:
- Zagrijati rernu na 160°C i obložiti pleh papirom za pečenje.
- U velikoj zdjeli pomiješati zobene pahuljice, sjemenke, orašaste plodove, cimet i so.
- U manjoj šerpici blago zagrijati kokosovo ulje i med (dok se ne rastope), pa preliti preko suhih sastojaka. Dobro promješati da se sve lijepo obloži.
- Rasporediti smjesu ravnomjerno na pleh.
- Peći 20–30 minuta, uz miješanje na svakih 10 minuta, dok ne postane zlatno-smeđa i hrskava.
- Ohladiti potpuno, pa umiješati suho voće po želji.
- Čuvati u zatvorenoj tegli ili kutiji do 2–3 sedmice.
Savjeti:
- Umjesto meda možeš koristiti agavin sirup za vegansku varijantu.
- Za dodatni šmek, dodaj vaniliju ili malo rendane narandžine kore.
- Možeš ubaciti i komadiće crne čokolade – ali tek kad se granola ohladi!
Please follow and like us: